Ydinvoima vie maaseudun työpaikkoja

Pienimuotoinen energiantuotanto on maaseudulle tärkeä lisäelinkeino tulevaisuudessa. Ruotsissa on jo nyt tuhansia maanviljelijöitä, jotka tuottavat energiaa tai polttoaineita.
Energiaa saadaan mm. lannasta, kasvijätteistä ja muista biojätteistä biokaasun muodossa, jolla tuotetaan sähköä ja lämpöä. Biojätteistä voi tehdä myös nestemäistä biopolttoainetta vaikkapa traktoreiden polttoaineeksi. Bioenergia on paikallinen ja hajautettu tapa turvata energian saatavuus.

Myös muunlainen pienimuotoinen suora sähköntuotanto luonnistuu maaseudulla. Tuulivoimaloita voidaan hajasijoittaa sinne missä on tilaa, ja tuoreen tuulikartoituksen mukaan suuressa osassa Suomea tulee hyvin. Tanskassa tuotetaan jo paljon tuulisähköä ja ruokaa samassa paikassa – tuulivoimalathan eivät vie merkittävästi maapinta-alaa pelloilta. Tuulivoiman käyttöönottoa tulee helpottaa ja nopeuttaa erillisillä tuulivoimakaavoilla.

Tuulivoiman työllistävä vaikutus on merkittävä – varsinkin kun se työllistää nimenomaan suomalaisia suunnittelijoita ja rakentajia. Olkiluoto 3:n työmaalla neljästä tuhannesta työntekijästä alle sata on ollut suomalaisia.

On outoa, että keskitämme huomiomme lähes yksinomaan yhden energiatuotantomuodon – ydinvoiman – ympärille. Uusia ydinvoimahankkeita on maailmalla varsin vähän samalla kun tuulivoimarakentaminen on lamasta huolimatta noussut 30 prosenttia pelkästään viime vuoden aikana. Ruotsi onkin päättänyt rakentaa tuulivoimaa enemmän kuin Loviisan ydinvoimalat tuottavat yhteensä.

Panostamisella hajautettuihin uusiutuviin energiaratkaisuihin voidaan maaseudulle luoda kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja, mutta ydinvoiman lisärakentaminen tuo niitä vain keskitetysti yhdelle tai kahdelle paikkakunnalle.

Ydinvoimarakentaminen luo ylituotantoa Suomen sähkömarkkinoille, ja vie näin maaseudulta lisäelinkeinojen mahdollisuuksia. Rakennemuutoksen kourissa olevalle maaseudulle tulisi suoda uusia, kasvavien alojen elinkeinoja. Suomen maaseudun tarjoamasta bioenergiasta löytyy alue- ja työllisyyspoliittinen ratkaisu tulevaisuuden haasteisiin, jolla vastataan myös kansainvälisen kysynnän tarpeisiin.

TOUKO AALTO kaupunginvaltuutettu (vihr.) Jyväskylä

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 19.3.2010