Yhden kortin ongelma

Neste Oil -ralli saapuu Jyväskylään tulevana viikonloppuna jo 59. kerran.
Ralli kiihdyttää etenkin majoitusliikkeiden, kauppojen, ravintoloiden, yhdistysten ja yritysten kassavirtaa totutulla tavalla. Kansainvälinen urheilumedia langettaa myös painavan katseensa havuisille metsäpoluille.

Rallin taloudellisesta ja imagollisesta merkityksestä kertoo jotain se, että Jyväskylän kaupunginvaltuusto päätti 17.11.2008 pidetyssä kokouksessaan tukea kansainvälistä voittoa tuottavaa rallisirkusta julkisin varoin noin 113 500 eurolla epäsuorasta tuesta puhumattakaan.

Elinkeinopoliittinen ja imagollinen riippuvuus rallista puskee läpi kaikkialta niin selvästi, että eri tahojen huoli huomisesta on ymmärrettävää. Tiet pöllyävät ainakin vuoteen 2010 saakka. Sen jälkeisen ajan epäselvyyttä eivät tarkenna mitkään sumuvalot.

On kuitenkin selvää, että rallit jäävät tulevaisuudessa lumisten talvien tavoin historiaan. Jyväskylän on kyettävä siirtymään yhden kortin sijasta mosaiikkisempaan tapahtumatarjontaan, jolla saadaan erilaiset yleisöt kiinnostumaan Keski-Suomesta moottorien vaientumisen jälkeenkin.

Vahvoilla ovat ne, jotka pystyvät muodostamaan heikkouksistaan vahvuuksia. Heikoilla puolestaan ne, jotka antavat vahvuuksiensa valua heikkouksiksi. Elinkeinopoliittisista muskeleista ei ole tietoakaan, jos ralleista suoraan hyötyvien tahojen tulot keskittyvät yhden tapahtuman varaan. Voima piilee moninaisessa tapahtumatarjonnassa ja koordinoidussa yhteistyössä.

Tämä kesä on osoittanut jälleen kerran Keski-Suomen kulttuuritarjonnan vahvuuden, joka tunnetaan osin paremmin Euroopassa kuin Suomessa. Kulttuuri- ja liikunta sekä esimerkiksi kolmannen sektorin yhdistys- ja järjestötoiminta ovat tulevaisuuden imagollisia vetonauloja, joista eri alueet kilpailevat kuten ralleista aikanaan.

Ei jäädä soratielle makaamaan, vaan luodaan yhdessä uutta, jokainen omista vahvuuksistaan käsin.

TOUKO AALTO kaupunginvaltuutettu, maakuntavaltuuston jäsen (vihr.) Jyväskylä

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 29.7.2009