Hakkarainen, tutki ennen kuin hutkit

Teuvo Hakkaraisen nimissä julkaistu kolumni (Ksml 17.7.) sohaisee kaikkea mahdollista, mikä liikkuu poliittisella kentällä. Totuttuun tapaan ratkaisuja piilopirtistä havaittuihin ongelmiin ei esitetä.

Oikaisen tekstitilan rajallisuuden vuoksi vain yhden väitteen, joka kuulostaa mukavan raflaavalta, mutta paljastuu lähempää tarkasteluna pölhöpopulismiksi. Hakkarainen pitää perusturvan korotusta “annetaan ja otetaan” -menetelmänä, jossa korotus vähentää välittömästi asumistuen määrää. Hyvä herra Hakkarainen, olette väärässä.

1. Myös asumistukea parannettiin eikä sen korotus vähennä työttömän perusturvaa.

2. Sadan euron korotus työttömän perusturvaan, asumistuen parantaminen ja kunnallisveron perusvähennyksen korotus 3 000 euroon sekä mm. aravakorkojen alentaminen olivat historiallinen kädenojennus kaikkein pienituloisimmille. Tätä ei pysty kiistämään kuin asiasta tietämätön. Hallitus osoittaa kokonaisuudessa 320 miljoonaa euroa vuodessa pienituloisimpien etuuksien parantamiseen.

3. Korotus on tehty siten, että se mahdollistaa tuhansille irtipääsyn tarveharkintaisesta toimeentulotuesta, jonka kuuluisi olla vain tilapäistä kriisiapua. Paukkujen kohdentaminen vain toimeentulotukeen olisi ollut “annetaan ja otetaan” -politiikkaa. Siksi näin ei toimittu ja tästä köyhyystutkijat ovat samaa mieltä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Erkki Virtanen puki hyvin sanat numeroiksi täysistuntopuheenvuorossaan 22.6.2011:

“(..) kahden aikuisen ja kahden lapsen perhe saa lisää 65 euroa kuukaudessa ja yksinhuoltajat saavat 10 euron lisäkorotuksen.”

Sosiaaliturvan ja työn yhteensovittamiseen jäi vielä paljon työtä ja tehtävää, kuten työmarkkinatuen puolison tarveharkinnan poistaminen, mutta perusturvan parantaminen kokonaisuudessaan oli todellista edistystä.

Hakkarainen voi tutustua puolueensa muutosesityksiin hallituksen sosiaaliturvaa koskeviin lakiesityksiin viimeisen parin vaalikauden ajalta. Ongelma on vain siinä, että niitä ei ole tehty yhtään. Eli tekoja löpinän sijaan.

TOUKO AALTO maakunta- ja kaupunginvaltuutettu eduskunta-avustaja (vihr.) Jyväskylä

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 1.8.2011