Kansa odottaa vastauksia, Stefan Wallin

Arvon puolustusministeri Stefan Wallin: Helsingin Sanomat uutisoi (1.3.), että armeija havittelee Hornet-hävittäjiin noin 50:tä uutta ilmasta maahan ammuttavaa JASSM-risteilyohjusta.
Tilanteessa, jossa puolustusvoimien säästöt iskevät rajuimmin varuskuntiin ja maavoimien alueellisten joukkojen varusteluun, on välttämätöntä kiinnittää huomiota myös ilmavoimien hankintoihin.

Ymmärrän ja hyväksyn puolustusvoimien uudistustarpeen, mutta vaadin läpinäkyvyyttä erilaisten hankintojen valmisteluun ja vastauksia kansanedustajien ja kansalaisten kysymyksiin. Muuten ihmisille jää sellainen vaikutelma, että nyt esillä olevat puolustusvoimien säästötoimet johtuvat uusista materiaalihankinnoista.

Vastaamalla seuraaviin kysymyksiin puolustusministeri Wallin voi osoittaa, että kansalaisten huolelle ei ole aihetta.

Onko Helsingin Sanomien mainitsema 180 miljoonaa euroa koko ohjuskaupan kustannus? Pitääkö tuo summa sisällään myös ohjusten käyttö- ja ylläpitokustannukset lyhyellä ja pitkällä aikavälillä? Miten mahdollisiin hankinta- ja käyttökustannusten ylityksiin on varauduttu?

Jos JASSM-risteilyohjuksia jouduttaisiin joskus käyttämään, mistä Suomi hankkisi tarvittavat maalitiedot ohjusten mahdollisista kohteista? Äärimmäisen kalliita ohjuksia käytetään aihetta käsittelevien artikkelien mukaan vain voimakkaasti puolustettuihin strategisiin kohteisiin, kuten vihollisen komentokeskuksiin. Vain yhdellä maalla maailmassa on käytössään riittävän tarkat maalikoordinaatit tätä käyttötarkoitusta varten.

Voiko JASSM-risteilyohjuksia käyttää ilman Yhdysvaltojen hallussa olevia maalikoordinaatteja sellaisiin kohteisiin, jonka vuoksi ne halutaan hankkia?

Valtioneuvoston raha-asianvaliokunnan istunnon (29.2.) julkisesti esillä olevassa päätöslistassa on maininta, että raha-asianvaliokunta puoltaa puolustusvoimien hankintaa. Onko hallitus päättänyt asiasta ennen kuin sitä on käsitelty puolustusvaliokunnassa ja esitettyihin kysymyksiin on saatu vastauksia?

Touko Aalto

maakunta- ja kaupunginvaltuutettu (vihr.)

Jyväskylä

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 2.3.2012