Sote-rukkaus ei vielä ole liian myöhäistä

Keskisuomalaisen perjantaisen pääkirjoituksen (2.8.) mukaan vihreät ovat kyseisellä viikolla huomanneet, että sote-uudistus ei taida onnistuakaan ja että sote-palveluiden monikanavaisen rahoitusjärjestelmän ongelmiin ei olla puuttumassa.
Vaikuttaa siltä, että Keskisuomalaisen pääkirjoitustoimitus on lukenut kaikista vihreiden sote-avauksista vain viimeisimmän, jossa tuodaan esiin uudistuksen isoimmat ongelmat sekä ratkaisuehdotus jatkotoimenpiteistä. Luulisi, että pääkirjoitustoimitus oli seurannut edes oman lehtensä keskustelua, jossa Aalto on tuonut esitetyn kritiikin julki jo moneen kertaan.

Vihreät ovat kuvanneet kantansa sosiaali- ja terveyspalveluiden ongelmien ratkaisemiseen sosiaali- ja terveyspoliittisessa ohjelmassaan (2010) ja pyrkineet puheenjohtajasta alkaen toteuttamaan ohjelman sisältöjä kuuden puolueen hallituksessa kymmenen kansanedustajan parlamentaarisella painoarvolla.

On vaikeaa löytää sellaista vihreää puheenvuoroa sote-palveluiden kehittämisestä, jossa pääpaino ei olisi ollut nimenomaan monikanavaisen rahoituksen ongelmien purkamisessa. Vihreiden sote-ohjelma toteaa mm. seuraavaa:

”Rahoitusjärjestelmän monikanavaisuuden purkaminen on välttämätöntä, jotta kannusteet saadaan toimimaan kokonaisuuden kannalta edullisella tavalla. Kustannus- ja vaikuttavuuskehityksen hallinta edellyttää vastuun ja rahoituksen kokoamista yksiin käsiin.”

Hallitusohjelmaan saatiin kirjaus, jonka mukaan monikanavaisen rahoitusjärjestelmän ongelmia pyritään vähentämään. Vihreät tavoittelevat yhden rahoituskanavan mallia, jossa valtio vastaa kansalaisen sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksesta.

Päähallituspuolueet kokoomus ja demarit ovat selityksen velkaa, miksi he ovat eri mieltä. Pääkirjoitustoimituksen sen sijaan olisi hyvä tutkia faktat eikä vain hutkia mututuntumalta.

Toisin kuin pääkirjoitus toteaa, vihreiden ulostulo kertoo siitä, että vielä ei ole liian myöhäistä korjata sote-uudistuksen ongelmia ja luoda maahan oikeudenmukainen ja kansanterveyttä edistävä järjestelmä, joka kohtelee kansalaisia tasa-arvoisesta asuinpaikasta tai tulotasosta riippumatta.

 

Touko Aalto

varapuheenjohtaja, Vihreät

kaupunginvaltuutettu

Jyväskylä

 

Outi Alanko-Kahiluoto

kansanedustaja, sosiaali-

(vihr.)

Helsinki

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 6.8.2013