Jyrki teki miehen työn

Sote- ja kuntauudistus kulkivat pitkän tovin kimpassa. Kuntauudistus pääsi kuitenkin parempaan kyytiin, minkä jälkeen sote-uudistuksen onnistumisen edellytykset unohdettiin kokonaan. Sote-uudistuksen edestä ovet rautaiset suljettiin ja sitä enää vain kuntauudistuksen kenkälusikkana käytettiin. Uudistus on ollut yhtä sekoilua ja oppositio-kaverit ovat pitäneet hallituksen sote-esityksiä pilkkanaan.
Mutta eilen pääministeri Jyrki Katainen ilmoitti, että hallitus lopettaa sote-uudistuksen väkisin eteenpäin tyrkkimisen. Katainen toisti kantansa, että hallitus ei tule tekemään perustuslain vastaisia esityksiä. Hän sanoi myös, että jos uudistuksen perustuslaillisia ongelmia ei saada ratkaistua, edessä on uuden sote-mallin luominen. Jyrki teki istuvan hallituksen osalta lopullisesti tienhaarassa olevan uudistuksen osalta miehen työn ja osoitti, että ei sanojaan syö. Hienoa, Jyrki!

Jyrkin esiintulo ja Vapaavuoren mallina kulkeva epävirallinen sote-esitys osoittaa myös, että kokoomuksessa on ajateltu. Kokoomuksen sote-ajattelun suurin anti on se, että sote-alueiden väestöpohjien merkitys on vihdoin ymmärretty. Valitettavasti kokoomuksen epävirallisen mallin heikkona puolena on se, että se ei toteuta uudistuksen alkuperäistä tarkoitusta eli perus- ja erikoisterveydenhuollon sekä terveys- ja sosiaalipalveluiden yhdistämistä.

Uusien mallien ongelmana on se, että aikaa loppu kesken. Hallituksen tulisi antaa esityksensä tämän kevään aikana, jos se mielii saada uudistuksia eteenpäin tämän vaalikauden aikana. Lausuntokierroksella olevan sote-lain perustuslaillisten ongelmien lisäksi kantona kaskessa on se, että uudistus jättäisi nykyisessä muodossaan 2,3 miljoonaa suomalaista yhdistetyn perus- ja erikoisterveydenhuollon ulkopuolelle.

Molemmista ongelmista on kuitenkin mahdollista selviytyä. Kun kokoomus on nyt itse irtisanoutumassa pääministeri Kataisen asettaman koordinaatio-ryhmän linjauksista, ei ole periaatteellisia esteitä tehdä uudistusta loppuun fiksusti.

Jos lakiluonnokseen kirjatut perustason alueet (30 kpl) poistetaan ja suunniteltujen sote-elinten tilalle tuodaan vaaleilla valitut valtuustot metropoli-mallin tapaan, voidaan samanaikaisesti poistaa perustuslailliset ongelmat sekä toteuttaa uudistukselle yksituumaisesti asetetut tavoitteet. Nyt kun poliittista tahtotilaa näyttää syntyneen tosiasioiden tunnustamiselle sekä asiantuntijatiedon hyödyntämiselle, hallitus voi tehdä kehysriihen yhteydessä tarvittavat poliittiset päätökset ja antaa eduskunnalle kelvollisen sote-uudistuksen käsiteltäväksi myöhemmin keväällä.

Uusi Suomi, 12.3.2014