Ylä-Savosta mallia koko Suomeen

Ylä-Savo tunnetaan useiden yritysten menestystarinoista ja ikonisen kauniista luonnonmaisemista. Ylä-Savossa kohtaavat luonnonvarat ja osaamiseen perustuva talous. Näistä aineksista on mahdollista kasvattaa elinvoimaa ja menestystä myös tulevaisuudessa, vaikka huoltosuhde heikkenee ja talouden näkymät ovat yritysten näkökulmasta synkät.
Mitä sitten voitaisiin tehdä? Soinlahden teollisuusalueen kehittäminen on erinomainen esimerkki siitä, miten ihmisen ja luonnon hyvinvointi saadaan tukemaan toisiaan sen sijaan, että niitä asetettaisiin toisilleen vastakkain.

Soinlahden teollisuusalue voisi olla suunnannäyttäjä yritysten yhteisten “jätemarkkinoiden” synnyttäjänä Suomessa. Kun useiden eri yritysten ylijäämäenergia ja raaka-aineet saadaan käytettyä täysimääräisesti, kaikki voittavat. Näin toimitaan muun muassa Britanniassa.

Suomen talous tarvitsee tällä hetkellä ennen kaikkea viennin elpymistä. Suomalaiset tuotteet ja palvelut eivät yksinkertaisesti käy tarpeeksi hyvin kaupaksi kansainvälisillä markkinoilla. Ympäristöteknologia tarjoaa oman kortensa ratkaisujen kekoon. Suomalainen puu-, vesi- ja jäteosaaminen sekä puhtaan energian teknologiaratkaisut tunnetaan maailmalla.

Etenkin Kiinassa on valtavaa kiinnostusta puhtaan teknologian käyttöönottoon sekä päästöjen vähentämiseen. Kiina julisti juuri sodan saasteita vastaan ja se pyrkii hankkimaan parasta mahdollista vähäpäästöisen teknologian ratkaisuja 375 miljardilla eurolla vuoteen 2020 mennessä. Katseet kohdistuvat sinne, missä on alan paras osaaminen.

Markkinat suomalaiselle osaamiselle ovat siis valtavat. Jos onnistumme esimerkiksi jätehuollon ratkaisuissa, kuten jätteen kaasutuksessa ja mädätysprosesseissa kustannustehokkaasti ja hyvin, meillä on loistavia palvelukokonaisuuksia ja tuotteita valmiille markkinoille.

On siis aika heittää hyvästit luonnon ja ihmisen hyvinvoinnin vastakkainasettelulle. Tekemällä tehokkaammin ja kuluttamalla vähemmän luonnonvaroja, voidaan saavuttaa sekä luonnon että ihmisen kannalta kestävä lopputulos, mutta samalla lisätä yritysten voittoa ja kykyä työllistää.

TOUKO AALTO vihreiden  varapuheenjohtaja eurovaaliehdokas jyväskylä ANTTI LOIMALAHTI ylä-savon vihreiden  hallituksen jäsen lääkäri iisalmi

Iisalmen Sanomat, 10.3.2014