Stubbin outo pointti

Olen oppinut tuntemaan Alex Stubbin asiantuntevana poliitikkona, joka pysyy tiukasti omilla vahvuusalueillaan ja viestii selkeästi kolmella pointillaan. Siksi hämmennyin nähdessäni Stubbin vaalimainoksen, jossa mies linjaa seuraavaa:
 

“Talous pitää saada kasvamaan. Siksi talouskuria pitää parantaa”

 

Yritin kysellä tästä oudosta pointista Stubbin virtuaalisella takapihalla, Twitterissä, pariin otteeseen. En kuitenkaan saanut vastausta. Ymmärrän tämän hyvin. Ei ministerit ehdi kaiken maailman kysymyksiin vastailla. Ajattelin vain, että kun mies asuu twitterissä, olisi hän saattanut jopa visertää takaisin.

Tiedän kyllä Stubbin kannattavan talouskuripolitiikkaa, mutta en tiedä, miten hän perustelee talouskurin talouskasvua edistävän logiikan. Miten kysynnän leikkaaminen ja valtion tulojen vähentäminen auttaa taloutta kasvamaan? Miten palkansaajien ostovoiman romahtaminen ja ihmisten taloudellisen toimeliaisuuden edellytysten loppuminen auttaa taloutta kasvamaan?

Talouden rakenneuudistukset ymmärrän kyllä, mutta budjettivajeista eroon pääsemistä keinolla millä hyvänsä en ymmärrä. Ymmärrän myös luottamuksen merkityksen taloudessa, mutta kuinka paljon luottamusta herättää koko talouskasvun pohjan leikkaaminen pois.

Stubb korostaa vaaliesitteessään myös sisämarkkinoiden ja maailmantalouden vapauttamista. Sisämarkkinoiden toiminnan kehittäminen, etenkin digitaalisen sisämarkkinoiden, on ehdottoman tärkeää. Tästä olen samaa mieltä. Mutta on syytä kysyä, miten EU:n ja Yhdysvaltain välinen äärimmäisen salaisesti valmisteltu vapaakauppasopimus ja siihen sisältyvä investointisuoja välimiesmenettelyineen tukee Suomea tai muita EU:n jäsenmaita.

En ole nähnyt Stubbilta mitään muuta eurovaaleihin liittyvää materiaalia kuin yhden esitteen ja kolme pointtia. Toki Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin työ on itsessään jo niin merkittävä toimi, että sen rinnalla ei tarvitse paljoa omia kantoja erikseen ohjelmiksi kirjoittaa.

Mutta toivottovasti ne kannat, jotka sitten viitsitään kirjoittaa julki, myös perustellaan tarvittaessa. Toki joku avustaja varmaan näppärästi etsisi pyydettäessä aikaisempia puheita sieltä ja täältä, mutta kysyn arvon ministerin perusteluja julkisesti Uuden Suomen blogin kautta, koska julkista keskustelua asiasta totisesti tarvitaan.

Oma kantani talouskuripolitiikkaan löytyy mm. tästä aikaisemmasta Uuden Suomen blogista

Oma vaaliohjelmani, Kohtuuden Eurooppa, löytyy kotisivujeni kautta.