Sananvapauden puolesta väkivaltaa vastaan

Toivon, että mahdollisimman moni suomalainen sanoma- ja aikakausilehti julkaisee etusivuillaan Charlie Hebdon pilapiirroksia. Charlie Hebdon toimitukseen tehty hyökkäys oli isku sananvapautta kohtaan, joka on koko läntisen demokratiakäsityksen ja Ranskan vallankumouksen perinnön yksi kulmakivistä.
Sananvapauden merkitys vähenee, kun sitä ei käytetä. Itsesensuuri ja pelkoon vastaaminen hiljentymällä ovat asioita, joita Charlien Hebdon toimitukseen tehdyllä iskulla tavoitellaan. Paras tapa vastata terroriin ja väkivaltaan on osoittaa, että nämä keinot eivät toimi sekä näyttää, että hiljenemisen sijaan sanavapautta puolustetaan entistäkin kuuluvammin ja näkyvämmin.

Maahanmuuttokriittisille puolueille ja poliitikoille Pariisin tapahtumat tarkoittavat valitettavasti lyömäasetta islamia vastaan ja oikeuttavat heidän vaatimuksia tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa kohtaan. Onneksi kansan suuri enemmistö eri Euroopan maissa ymmärtää, että yksittäisten ihmisten teot jonkin uskonnon nimissä ovat kyseisen uskonnon häpäisemistä, ei uskon toteuttamista.

On selvää, että esimerkiksi ääri-islamistiseen toimintaan täytyy puuttua jo ennakolta, mutta se onnistuu parhaiten, kun muslimiyhteisön suuri enemmistö on mukana näissä vaatimuksissa – ei hyljeksittyinä tai syytettyjen penkillä. Maahanmuuttopolitiikan kiristäminen ei auta asiaa. Vain totalitaristisessa poliisivaltiossa voidaan seurata kansalaisten jokaista liikettä ja estää Pariisin iskun kaltaiset hirmuteot.

Ranskan Kansallinen rintama –puolueen puheenjohtaja Marine Le Pen ehti jo julistaa sodan ääri-islamisteja vastaan. Tämänkaltaiset sodanjulistukset pelaavat puhtaasti ääriryhmien pussiin, jotka tahtovat jakaa ja hajottaa yhteiskuntaa omien tarkoitusperiensä vuoksi. Pelon lietsominen ja kauhun kylväminen ovat asioita, joita terroriteoilla aina myös haetaan.

 

www.facebook.com/toukoaalto

www.twitter.com/toukoaalto

www.instagram.com/monsieurtuco

blogiTouko Aalto