Järki voitti - sote siirtyy tulevalle vaalikaudelle

  • Kuvassa kuuluisa sote-uudistus
    Kuvassa kuuluisa sote-uudistus

Farssien farssi saatiin tänään päätökseen tämän vaalikauden osalta, kun perustuslakivaliokunta tyrmäsi toistamiseen sosiaali- ja terveysvaliokunnan kiireellä kasaan juokseman esityksen uudesta sote-laista. Jokohan tämä riittäisi?

Tässä kirjoitukseni Uuden Suomen blogissa edellisestä perustuslakivaliokunnan tiedotustilaisuudesta 19.2.2015

Ja mikä hulluinta, perustuslakivaliokunnan perustelut uuden esityksen kaatamiselle olivat pitkälti hyvin samat kuin edellisellä kerralla. Sosiaali- ja terveysvaliokunta onnistui vain lieventämään kaatuneen hallituksen esityksen kansanvaltaisuuteen ja rahoitukseen liittyviä ongelmia, ei ratkaisemaan niitä.

Oli täysin käsittämätöntä, että puolueet laittoivat jäsenensä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa valmistelemaan kahdessa työpäivässä uutta esitystä sen jälkeen, kun perustusvaliokunta kaatoi hallituksen esityksen. Vaalipaniikki asetettiin ihmisten terveyden edelle.

Tässä kirjoitukseni Uuden Suomen blogissa valiokunnan pyrkimyksestä tehdä uusi sote-laki muutamassa päivässä.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd) sanoi tänään, että sosiaali- ja terveysvaliokunta toimi sankarillisesti. Minä sanon, että se toimi häpeällisesti. Koko suomalainen poliittinen järjestelmä asetettiin toistamiseen naurunalaiseksi.

Annan samalla vakavan huomautuksen peruspalveluministeri Susanna Huoviselle, joka väitti Ylen aamutv:ssa (20.2), että sote-uudistukseen liittyviä perustuslaillisia ongelmia ei voitu tietää. Tämä on täyttä pötypuhetta. Oikeuskansleri Jaakko Jonkka jyrähti vielä saman päivän aikana, että sote perustuslailliset ongelmat olivat hyvin tiedossa. Silti Huovinen vei täysin tietoisesti perustuslainvastaisen esityksen eduskunnan käsittelyyn ja puhuu asiasta muunneltua totuutta nyt kameroiden edessä.

Valiokunta tekee tietenkin aina työtä käskettyä, mutta pelin voi myös viheltää poikki valiokunnassa. Näin Vihreät tekivät ja Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Outi Alanko-Kahiluoto jätti 25.2.2015 prosessivastalauseen valiokunnan mietintöön ja toi vastalauseen mukaisen kritiikin kaiken aikaa valiokunnan tietoon.

 

Vihreiden kanta on ollut kaiken aikaa hyvin selkeä:

Historiallisen suuri ja tärkeä sote-uudistus on toteutettava, mutta se on valmisteltava huolellisesti. Jotta tilannetta voitaisiin riittävän perusteellisesti arvioida, pitäisi käytettävissä olla asiantuntija-arviot rahoitusjärjestelmän muutoksista, vaikutuksista palveluihin ja terveyseroihin, valtakunnallisen ohjauksen toteutumisesta, alueiden optimaalisesta lukumäärästä ja rajoista sekä vaikutuksista demokratiaan ja kuntien päätösvaltaan.

Tarvitaan myös kattava arvio siitä, miten päätöksenteko- ja ohjausrakenne sekä rahoitus ovat omiaan hillitsemään kustannusten kasvua. Uudenlaista mallia ei voida hyväksyä ilman kuntien ja asiantuntijoiden kuulemisia.

 

Vaikka itse kannatan eniten maakuntamallia, jossa on suorat vaalit ja verotusoikeus, haluan nähdä kaikista kolmesta mallista asiantuntijoiden ja kuntien mielipiteet sekä asianmukaisesti valmistellut laskelmat ja vaikutustenarvioinnit. Muuten aiheutamme vain lisää hämminkiä ja ristiriitoja, joiden käsitteleminen mutkistaa itse lainvalmistelua entisestään.

Jatkon kannalta on tärkeää, että uutta sote-lakia valmistellaan valmistellaan seuraavalla vaalikaudella parlamentaarisesti ja asianmukaisesti yhdessä sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoitus- ja valtionosuusuudistuksen kanssa.

 

 

Ei hyväksyttäviä kommentteja.