Metsähallitus tuhoaa Keuruun luontoaarretta

Keskisuomalainen uutisoi 17.1., että Metsähallitus on keskeyttänyt hakkuut Keuruun lakkautetulla varuskunta-alueella. Hyvä niin. Kiitos tästä kuuluu paikalle saapuneille luonnonsuojeluaktiiveille. Hakkuita ehdittiin kuitenkin jo suorittaa Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluvarausalueella noin neljä hehtaaria.

Metsähallitus kertoi tiedotteessaan (14.1.2015), että se toteuttaa alueella kuluvan talven aikana uudistushakkuita noin 16 hehtaaria. Maastosta saatujen leimikkokarttojen perusteella kyse olisi ollut kuitenkin noin 50 hehtaarin avohakkuista suojeluvarausalueella.

Suomen luonnonsuojeluliiton kartoituksen mukaan kyseessä on yksi Lapin eteläpuoleisen Suomen laajimmista ja laadukkaimmista luonnonsuojelullisesti arvokkaista suojelemattomista metsistä valtionmailla. METSO-ohjelmassa alue täyttää 1-luokan kriteerit kirkkaasti, vaikka Metsähallitus väittää täysin päinvastaista.

Avohakkuut ovat missä tahansa kestämätön tapa kaataa metsää, mutta Metsähallituksen toiminta Keuruulla oli poikkeuksellisen törkeää ja välinpitämätöntä sekä vastoin heidän oman ympäristöoppaan linjauksia.

Täysin käsittämätöntä on, että Metsähallitus ryhtyy avohakkuisiin kaikista vetoomuksista huolimatta näin arvokkaalla metsäalueella. Kyse on metsästä, joka kantojen vuosirenkaiden perusteella on 150–220-vuotiasta.

Metsähallitus väittää tehneensä alue-ekologisen tarkastelun ja ympäristönäkökohtien kartoituksen, mutta ei suostu luovuttamaan näiden tuloksia luonnonsuojelujärjestöille ja väittää, että alueella ei olisi lainkaan suojeluarvoja.

Keuruun tapahtumat ovat valitettavasti vain uusi luku Suomen epäonnistuneessa metsänhoitopolitiikassa. Valtio maksaa pitkän pennin siitä, että se ostaa METSO-ohjelman kautta metsäpalasia yksityismailta ja tekee samaan aikaan avohakkuita yhtenäisillä ja arvokkaimmilla METSO-ohjelman maillaan. Tässä ei ole mitään järkeä. Ei luonnon eikä veronmaksajien kannalta.

Kustannustehokkainta luonnonsuojelua on ensin pitää huolta valtionmailla sijaitsevista metsistä ja tehdä sitten vastuullista yhteistyötä yksityismailla sijaitsevien metsien suojelun edistämiseksi. Nyt valtion toiminta tekee tyhjäksi METSO-ohjelman kautta saatuja yksityismaiden suojelutoiminnan tuloksia.

Touko Aalto

Vihreiden varapuheenjohtaja

Keski-Suomen maakuntahallituksen jäsen

kaupunginvaltuutettu

kansanedustajaehdokas

Jyväskylä

 

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 20.1.2015

 

www.toukoaalto.fi

www.facebook.com/toukoaalto

www.twitter.com/toukoaalto

www.instagram.com/monsieurtuco