Perustulon kannatuksesta toteutukseen

Työelämän murros on johtanut siihen, että suurella osalla ihmisistä ei ole enää mahdollisuutta vakituiseen työpaikkaan, vaikka sitä haluaisikin. Lyhytaikaiset työsuhteet ovat lisääntyneet ja työelämän muodot monipuolistuneet. Tilkkutäkkimäinen sosiaaliturvajärjestämme on ajan oloon nähden kömpelö eikä pysty vastaamaan enää tarkoitustaan.

Erityisen ongelmallisia ovat tilanteet, joissa henkilö putoaa hetkeksi kokonaan yhteiskunnan tukiverkon ulkopuolelle tai joutuu kannustinloukkuun, jolloin työtä ei kannata vastaanottaa sosiaalietuuksien leikkaantumisen vuoksi.

Perustulojärjestelmä on ratkaisu tähän ongelmaan. Se takaa kaikille kansalaisille tilanteesta riippumatta kiinteän kuukausittaisen perustuen, joka ei vaadi saajalta tai valtiolta toimenpiteitä. Kyseinen summa ei ole suuri (560 euroa/kk), mutta kattaa välttämättömät perustarpeet ilman turhaa paperien pyörittelyä.

Vihreiden ajama perustulojärjestelmä ei maksa yhtään enempää kuin nykyinenkään, mutta sosiaalialan työntekijät vapautuvat byrokratian pyörittämisestä ihmisen auttamiseen. Perustulo korvaa nykyiset minimisosiaalietuudet, mutta jättää erityistukea tarvitsevien etuudet ennalleen.

Perustulo on työntekijän näkökulmasta kannustava. Pienenkin lisäansion kerryttäminen työtä tekemällä tulee kaikissa tilanteissa kannustavaksi, sillä ansaittu euro ei vähennä perustulon määrää. Koska perustulo tarjoaa taloudellisen turvan kaikissa elämäntilanteissa, se helpottaa etenkin pienituloisen elämää ja valintoja, eikä syyllistä tai nöyryytä ketään.

Perustulojärjestelmän väittäminen kalliiksi ei pidä paikkaansa. Sama raha kiertää järjestelmässä vain eri tavoin: jos aiemmin maksoit veroja kaksi euroa, maksat nyt kolme euroa ja saat yhden euron perustulon muodossa takaisin. Eri tuloluokkien käteen jääviin summiin järjestelmä ei juuri vaikuta.

Myös väite siitä, että järjestelmä lisäisi laiskottelua, on turha. Välttämättömiin tarpeisiin riittävä perustulo tuskin tyydyttää monenkaan tarpeita elämässä – varsinkin, kun vähäisenkin työn vastaanottaminen on aina kannattavaa.

Vasta julkaistun mielipidetutkimuksen mukaan peräti 79% suomalaisista kannattaa perustuloa. Vihreät on ajanut järjestelmän käyttöönottoa jo pitkään, mutta nyt myös Keskusta ja aikaisemmin jo Vasemmistoliitto ovat ottaneet perustulomyönteisen kannan.

Koska perustulo toimii teoriassa hyvin, olisi tärkeää kokeilla järjestelmää ensi vaalikaudella käytännössä. Kokeilu voitaisiin toteuttaa korkean työttömyyden Keski-Suomessa, joka tarvitsee uusia tapoja luoda työpaikkoja ja auttaa ihmisiä työllistymään.

Touko Aalto
Vihreiden varapuheenjohtaja
Jyväskylä

Ville Niinistö
Vihreiden puheenjohtaja
Turku

Kirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa 30.1.2015

 

Voit tutustua tarkemmin vihreiden perustulomalliin täällä.

www.toukoaalto.fi

www.facebook.com/toukoaalto

www.twitter.com/toukoaalto

www.instagram.com/monsieurtuco