Valtio ei ole kotitalous eikä yritys

Vaalien alla käytävää talouskeskustelua kuvaa yksi sana: järjettömyys.

Näyttää myös siltä, että vaihtamalla ei parane.

Sekä nykyinen pääministeri Alexander Stubb että tuleva pääministeri Juha Sipilä esittävät kilpaa erilaisia julkisen sektorin leikkauslistoja ja hokevat, että julkinen talous ei saa velkaantua euroakaan lisää.

Tiedoksi Stubbille, valtio ei ole kotitalous. Sipilän tulisi puolestaan tiedostaa, että valtio ei ole yritys.

Kotitalous voi vähentää menojaan ilman, että se vaikuttaa sen tuloihin, mutta aina kun valtio leikkaa menojaan, se leikkaa myös tulojaan.

Valtion tehtävä ei ole myöskään tehdä voittoa yrityksen tavoin vaan huolehtia ihmisten hyvinvoinnista. Kuinka pitkälle Juha Sipilä on valmis viemään Oy Suomi Ab -projektinsa ja haastamaan koko länsimaisen valtiokäsityksen?

Mitä tulee velkaantumiseen ja sen estämiseen voimme puhua kahdenlaisesta alijäämästä.

Hyvä alijäämä on sellainen, missä julkisilla toimilla parannetaan työvoimavaltaista kysyntää, ostovoiman kasvua, veropohjan laajentamista ja julkista hyvinvointia.

Huono alijäämä on sellainen, missä leikkaamalla julkista kulutusta leikataan työpaikkoja, ostovoimaa ja veropohjaa, joka kohottaa työttömyyttä, leikkaa kulutusta, ajaa yksityisen sektorin velkaantumiseen ja edelleen maksukyvyttömyyteen, kasvattaen työttömyydenhoitokulujen nousun seurauksena alijäämää entisestään.

Kumman alijäämän Stubb ja Sipilä haluavat valita?

Annan vielä loppuun yhden esimerkin Stubbin ja Sipilän järjettömästä talouslinjasta.  Suomen rakennusten korjausvelka on tällä hetkellä 30-50 miljardia euroa.

Onko sekä Stubb ja Sipilä sitä mieltä, että tämänkaltaisen ongelman ratkaisemiseen ei kannata investoida nollakorkotilanteessa etenkin kun investointi rahoittaa itse itsensä verotulojen lisääntymisen ja työttömyydenhoitokustannusten vähentymisen kautta.

 

Puhe Vihreiden puoluevaltuuskunnassa Kouvolassa 14.2.2015

 

www.toukoaalto.fi

www.facebook.com/toukoaalto

www.twitter.com/toukoaalto

www.instagram.com/monsieurtuco