Sipilä avasi Trumpin pelikirjan

Se, että sote-uudistus kaatuu ja puolueen kannatus mataa kuukausi ennen vaaleja selittänee, miksi pääministeri päätti turvautua Trumpin pelikirjaan. 

Ensin keksitään jokin perätön väite aktivoimaan jokin haluttu kohderyhmä. Tässä tapauksessa keskustan tukijalka eli metsänomistajat. 

Sen jälkeen ei edes yritetä korjata virheellisiä väittämiä. Näin virheellisistä väittämistä muodostuu valheellisia väittämiä. Nuo väittämät jäävät elämään ihmisten mieliin. Tämä on tarkoitus. 

Kaikkiin pyrkimyksiin penätä vastauksia pääministeriltä reagoidaan mielikuvista ponnistavilla vastakysymyksillä. Näin on saatu luotua olkinukke. Mihinkään vastakysymyksiin ei edes yritetä vastata vaan ne ohitetaan uusilla älyttömillä väitteillä, jotka nojaavat mielikuviin. Tyyliin, mitkä tehtaat suljetaan. Sen jälkeen viestitään, miten kato käy, kun tehtaat on laitettu kiinni kuvitteellisten mielipiteiden haltijoiden toimesta.

Sipilä tietää varsin hyvin, että hän voi pitää radiohiljaisuutta hetken aikaa ja kun sote-uudistus kohta romahtaa, keskustelu siirtyy metsistä soteen.

Strategiaan sisältyy odotusarvo siitä, että tekaistun väitteen liikkeellelaittajaa moititaan ja häntä vaaditaan tilille sanomisistaan. Näin hän saa huomiota haluamalleen asialle ja luo konfliktin, jossa itse näyttäytyy kuvitteellista, mutta ihmisten mieliin iskotettua, uhkakuvaa vastaan kamppailevana toimijana. 

Sipilä tietää varsin hyvin, että hän voi pitää radiohiljaisuutta hetken aikaa ja kun sote-uudistus kohta romahtaa, keskustelu siirtyy metsistä soteen. Näin häneltä ei enää penätä vastauksia virheellisiin väittämiin, mutta mielikuvat jäävät elämään halutun kohderyhmän mieliin. 

Kun sote kaatuu, aletaan syyttää oppositiota itse tehdyistä virheistä. Pääministeri Sipilä aiheutti aivan itse soten ongelmat, kun uhkasi kävellä presidentin luokse, jos kokoomus ei suostu 18 maakunnan ratkaisuun. Pattitilanteessa hän joutui nielemään kokoomuksen vaateen siitä, että Suomeen rakennetaan mahdollisimman laajaan valinnanvapauteen perustuva malli, josta ei ollut olemassa kuin tahtotila päätöksentekohetkellä. Tähän juureen koko lehmänkauppa on leivottu ja siihen koko uudistus kaatui. 

Pääministerillä on yhä mahdollisuus korjata virheelliset väittämät metsäkeskustelun osalta, muussa tapauksessa ne näyttävät valheilta. Vihreiden kannan metsäkeskusteluun olen kuvannut täällä. (En ole ylpeä myöskään omasta kiukkuisuudestani). 

Pääministerillä on yhä mahdollisuus ottaa johtajuus sote-uudistuksen osalta ja pelastaa se, mitä pelastettavissa on. Vihreiden kannan sote-uudistuksen etenemiseen olen kuvannut täällä.

Loppuun on sanottava vielä kaksi asiaa ja yksi toive. 

Ensinnäkään en olisi halunnut kirjoittaa tätä tekstiä. Olisi ollut paljon hedelmällisempää keskustella vaikkapa siitä, millä toimin hiilinieluja voidaan kasvattaa ja miten metsänomistajille voidaan maksaa metsän kasvattamisesta ja hiilen sidonnasta. Politiikka on menossa kuitenkin niin härskiksi, että en kokenut voivani seurata vain vierestä sanomatta mitään. 

Toiseksi huomautan, että samalla tapaa kuin kukaan ei ole kieltämässä kaikkia metsähakkuita, kukaan ei ole myöskään kieltämässä kenenkään oikeutta syödä lihaa, ajaa autoa tai asua maaseudulla. Tätä litaniaa voisi jatkaa hyvinkin pitkään. 

Ja toiveeni on, että koska Suomi on tilanteessa, jossa se ei kestä uutta taantumaa, rakenneuudistukset ovat tekemättä, talouden laskusuhdanteen pilven reunalta satelee jo pisaroita ja ilmastonmuutos etenee, puolueilla riittäisi mielikuvitusuhkien sijaan ihan oikeitakin ongelmia ratkaistavaksi. Keskitytään asiallisesti ja asiantuntevasti niihin. Kaikilla puolueilla on paljon sanottavaa näihin kysymyksiin. Tiedän sen. 

Jos tästä kaikesta huolimatta tietoisesti myrkytämme yhteiskunnallisen keskustelun, on syytä tiedostaa että jätämme näin toimiessamme hyvin likaisen perinnön. Tätä ei toivottavasti halua kukaan.